Spis treści

 

Prowadzenie otwartych i zamkniętych webinarów

Korzystając z naszej platformy, możesz zorganizować i przeprowadzić zamknięte i otwarte webinary.

Otwarte to takie webinary, które są przeznaczone do uczestniczenia w nich licznego grona uczestników. Rejestracja na takie wydarzenie jest bezpłatna.

Zamknięty to taki webinar, którego lista uczestników jest wcześniej wiadoma.  Na przykład, webinary korporacyjne lub klubowe. Wejść na taki webinar może tylko ten, kto ma specjalne zaproszenie (unikalny odnośnik).

Każdy z tych webinarów może być zarówno płatny, jak i bezpłatny.

Ale mimo to, jaki format spotkania będzie wybrany, na etapie organizacji otwartego lub zamkniętego, płatnego lub darmowego webinaru musisz zadbać o ograniczenie koła uczestników, którzy mogą przyjść na Twój webinar. Takie ograniczenie może być wymagane przez rodzaj Twojego spotkania lub przez ograniczenia pakietu.

W kilka kroków możesz skonfigurować swój webinar, by ograniczyć dostęp na webinar i  wykluczyć możliwość przekazywania linków na webinar osobom trzecim.

Warto wspomnieć, że nasza platforma nie przyjmuje opłat od uczestników. Dlatego organizator wydarzenia musi sam zadbać o pobranie opłat przed początkiem webinaru. W tym celu można skorzystać ze specjalnych serwisów płatności internetowych lub z portfela elektronicznego.

Webinar z otwartym dostępem

Jeśli dla Ciebie jest ważne, by na webinar trafiło jak najwięcej uczestników, wtedy możesz wysłać do użytkowników wspólny link i nie chronić pokój hasłem. W taki sposób każdy, kto ma link, może wejść do pokoju, a ilość uczestników ogranicza tylko pojemność Twojego planu taryfowego. Taki sposób jest idealny, jeśli prowadzisz webinary promocyjne, webinary-prezentacje, dla których im więcej przyjdzie osób, tym lepiej.  Na takim webinarze można powiedzieć uczestnikom o tym, co czeka na nich na kolejnych spotkaniach, czego mogą się nauczyć, jaką cenną informację można od Ciebie dostać.

Wspólny link na webinar można znaleźć w rozdziale “Mój webinar”, nacisnąwszy przycisk “skopiować link” w linii “Możesz skopiować link do zaproszenia uczestników na webinar”. Link można również pobrać w pokoju webinarowym, nacisnąwszy przycisk “zaproś na webinar” . W oknie, które się pojawi, naciśnij na odnośnik.

Sposoby ograniczenia dostępu na webinar

Aby skonfigurować webinar i ograniczyć dostęp do niego, wejdź do ustawień pokoju webinarowego.

Możesz skorzystać z takich sposobów kontrolowania:

  1. Ustawić hasło na webinar — na webinar mogą wejść tylko ci uczestnicy, którzy mają hasło i link.
  2. Wyłączyć możliwość dzielenia się linkiem przez odznaczenie opcji “Pozwól na udostępnianie linku do webinaru” i skorzystać z linków personalnych.

W zależności od Twoich celów można wykorzystać oba te sposoby.

 

Wspólny link i hasło

Przed webinarem możesz wysłać do uczestników wspólny link i hasło do pokoju.

Główną wadą tego sposobu jest to, że uczestnicy mogą podzielić się taką informacją z innymi, i zapraszając wiele osób, nie można tego kontrolować i uniknąć.

Mimo to sposób jest odpowiedni, jeśli potrzepujesz maksymalnej ilości osób. Na przykład, gdy prowadzisz bezpłatny webinar promocyjny czy też reklamujesz swoją usługę lub towar.

Dodawanie hasła do wspólnego linku można wykorzystać, by zachęcić użytkowników przejść przez proces poprzedniej rejestracji na webinar.

Aby ustawić hasło na webinar, w ustawieniach webinaru w zakładce “Ogólne” wypełnij pole “Hasło do webinaru”.

Ten sposób można wykorzystać, jeśli prowadzisz zajęcia w niewielkich grupach, które są niezmienne w ciągu długiego czasu, gdzie łatwo zauważyć nowego gościa. Możesz sam wyrzucić takiego uczestnika ze swojego pokoju lub zabronić dostępu na wszystkie Twoje wydarzenia na zawsze, korzystając z odpowiednich narzędzi w pokoju webinarowym.

 

Personalny link dla uczestnika

Jeśli chcesz wykluczyć możliwość uczestniczenia w webinarze niechcianych osób, możesz skorzystać z odnośników personalnych.

Najpierw w ustawieniach webinaru w zakładce “Ustawienia globalne” odznacz opcję “Pozwól na udostępnianie linku do webinaru”.

 

Zapisz zmiany.

Następnie w rozdziale “Mój webinar” możesz stworzyć indywidualne odnośniki dla każdego uczestnika z listy. Każdy link pozwala na automatyczne wejście na webinar. Korzystając z niego, użytkownik już nie musi wprowadzać żadnych informacji. W tym linku już zostało zapisane hasło i imię użytkownika. To znaczy, że nie musisz wysyłać do użytkowników hasła na webinar.

Personalne linki warto wykorzystywać na zamkniętych wydarzeniach, jeśli już masz gotową listę uczestników i pewną informację o nich. Wtedy na webinar trafią tylko gości, wymienione na liście. Takie linki mają termin ważności — są aktywne tylko w ciągu pewnego czasu. W wypadku, gdy wysłałeś personalne linki na webinar i ograniczyłeś czas ważności odnośników, możesz korzystać z pokoju do prowadzenia innych spotkań. Wejście do pokoju webinarowego z takim odnośnikiem blokuje się systemem zarówno przed, jak i po zakończeniu webinaru. Z takiego linku może skorzystać tylko jedna osoba.

Użytkownik może wchodzić i wychodzić z webinaru wielokrotnie bez ograniczeń.

Program zna wszystkich użytkowników, które mają personalne linki, i pozwala wejść tylko tym osobom, które są na liście. W każdym razie, nawet jeśli ktoś z uczestników podzieli się swoim linkiem z innym, na webinar może wejść tylko jeden z nich, ten kto skorzysta się linkiem jako pierwszy.   Reguła jest taka: jeden link — jeden uczestnik.

Jak stworzyć personalne linki dla uczestników

Jeśli już masz listę uczestników i ich dane osobiste, i chcesz, by na webinar przyszli tylko ci użytkownicy, których wymieniłeś na liście, wtedy w rozdziale “Mój webinar” naciśnij przycisk “generować” w linii “Możesz generować unikalne personalne linki do wejścia na webinar”.

Aby stworzyć linki personalne, wykonaj następujące kroki:

  1. Nadrukuj lub skopiuj dane przyszłych uczestników w polu tekstowym.  Jako dane uczestnika można wykorzystać imię i nazwisko lub inne znaczące informacje — będą one wyświetlone jako nazwa użytkownika w pokoju webinarowym. Między danych uczestnika ma być spacja (na przykład między imieniem i nazwiskiem), między danych różnych gości ma być akapit.
  2. Jeśli chcesz, możesz ograniczyć czas ważności linku, zaznaczając odpowiednią opcję. Następnie wybierz czas, w którym link będzie działać. Przed i po zakończeniu tego czasu uczestnik nie może trafić to pokoju webinarowego.
  3. Naciśnij przycisk “Wygeneruj”.
  4. Skopiuj linki, które pojawią się obok każdego uczestnika. Następnie możesz wkleić te linki do listu z zaproszeniem, newslettera  lub przekazać ich w inny sposób.

 

Oprócz tego możesz wysłać linki, korzystając z systemu mailingowego MyOwnConference. W tym celu wejdź do rozdziału “Moje zaproszenia”, podrozdział “Wiadomości”.

Kiedy piszesz list lub zmieniasz ustawienia wiadomości, naciśnij na przycisk “Veriables”. Z listy rozwijanej wybierz opcję “Autologin link for subscriber”. System sam wygeneruje link do autologowania dla każdego listu.

 

Dodatkowe informacje

Jeśli nie znalazłeś odpowiedzi na pytanie, które Cię interesuje, zapraszamy oznajmić się z innymi naszymi poradnikami oraz z filmami instruktażowymi.

Tutaj znajdziesz odpowiedzi na częste pytania.
Aby się skontaktować z działem wsparcia klienta, naciśnij „Konsultant online” w prawym dolnym rogu na stronie głównej.