FAQ: udostępnianie ekranu

udostępnianie ekranu

Dzisiaj dostarczymy Ci kilka wskazówek na temat działania funkcji „udostępnianie ekranu”. Jest ona niezbędna, szczególnie jeśli chcesz wyjaśnić uczestnikom, jak korzystać z jakiegokolwiek programu. Wtedy użytkownicy nie tylko mogą słyszeć komentarze, ale też widzieć, co się dzieje na Twoim monitorze. Webinar będzie zrozumiały.

Jak udostępnić ekran mojego komputera?

Aby rozpocząć udostępnianie ekranu, najpierw należy wejść do pokoju webinarowego, wybrać zakładkę Pliki, a następnie pobrać wtyczkę. Po pobraniu kliknij dwukrotnie pobrany plik. Potem przejdź do pokoju webinarowego i zacznij wyświetlać ekran. Aby ułatwić Ci zrozumienie tej funkcji, obejrzyj krótki samouczek wideo.

Czy mam instalować program do pokazywania ekranu za każdym razem, czy wystarczy to zrobić raz?

Program do udostępniania ekranu wystarczy zainstalować raz. W części interfejsu użytkownika wyświetlane są ikony funkcji systemowych i programów, których nie ma na pulpicie. Domyślnie znajduje się on w prawym, dolnym rogu lub na dole paska zadań. W tym miejscu pojawi się ikona, która wskazuje, że program jest zainstalowany na Twoim urządzeniu.

Po rozpoczęciu udostępniania ekranu zmienia się kolor ikony, co oznacza, że ​​program jest aktywny i wyświetlanie ekranu już się rozpoczęło.

Włączona wtyczka

Podczas wyświetlania ekranu włączyłem tryb pełnoekranowy. Skąd mam wiedzieć, co dokładnie pokazuję? Czy muszę wybrać konkretny obszar do wyświetlania?

Kiedy tryb „wyświetlanie ekranu” zostanie aktywowany, pojawi się komunikat o tym.

Udostępnienie ekranu

Od tego momentu uczestnicy będą widzieć wszystko, co znajduje się na Twoim ekranie. Nie ma potrzeby wybierania konkretnego obszaru. Zminimalizuj przeglądarkę, a następnie otwórz niezbędny program, którego działanie chcesz zademonstrować. Obraz z monitora będzie transmitowany do uczestników spotkania.

Proszę zwrócić uwagę! Ekran pulpitu jest nadawany bez dźwięku. Dla demonstracji plików wideo w pokoju webinarowym istnieje osobna sekcja do plików mp4.

Czy podczas udostępniania ekranu prezentacja się zamyka? Czy po zakończeniu wyświetlania ekranu muszę ponownie otworzyć prezentację, czy nie?

Uruchomienie każdego trybu skutkuje wyłączeniem poprzedniego. Kiedy zaczynasz udostępnianie ekranu, prezentacja automatycznie się zamyka. Aby ponownie wyświetlić prezentację, przerwij pokaz ekranu i ponownie otwórz prezentację. Jeśli chcesz zacząć od slajdu, na którym przerwałeś, otwórz podgląd prezentacji i kliknij żądany slajd.

Jakie funkcje są dostępne dla uczestników podczas udostępniania ekranu?

Uczestnicy mają dostęp do wszystkich funkcji pokoju webinarowego, które określiłeś wcześniej w ustawieniach webinaru. Na przykład mogą czatować i wysyłać prywatne wiadomości do prezentera tylko wtedy, gdy nie jest włączony tryb pełnego ekranu. W takim trybie czaty ogólne i prywatne są automatycznie blokowane. Odbywa się to tak, aby uczestnik mógł zobaczyć jak największy obraz demonstrowanego pliku na swoim urządzeniu. Możliwe jest rozszerzenie obrazu do pełnego ekranu i poproszenie o zabranie głosu.

Jak wybrać ekran do pokazywania, jeśli jest ich kilka?

Jeśli urządzenie ma kilka pulpitów, wybierz jeden z nich w celu jego wyświetlenia. Aby to zrobić, kliknij ikonę wtyczki, która została wcześniej pobrana i uruchomiona, otwórz Urządzenia> Ekran. Tu będzie możliwość wyboru między ekranami:wybierz  ten, który jest potrzebny. 

Wybór ekranu

Czy uczestnicy mogą udostępniać ekran?

Wszyscy prezenterzy webinarów mają możliwość udostępniania ekranu, niezależnie od uprawnień przyznanych przez moderatora. W przypadku uczestników taka możliwość pojawia się, jeśli moderator przyznał uczestnikowi prawa prezentera.

Czy moja kamera jest widoczna, gdy jest wyświetlany ekran?

Podczas wypowiedzi prezentera i udostępniania ekranu kamera prezentera wyświetlana jest również na ekranie uczestników. W tym przypadku prezenter nie widzi siebie na ekranie. Prezenter może siebie zobaczyć, gdy rozwinie przeglądarkę aktywnego webinaru.

Czy można wyświetlić tylko część ekranu?

Do demonstracji ekranu służy wydzielona część pola, w którym jest pokazywany cały ekran. Nie ma potrzeby pokazywania oddzielnej części ekranu.

Czy mogę bezpłatnie korzystać z udostępniania ekranu?

Tak,  w MyOwnConference możesz wyświetlić ekran nawet w bezpłatnym abonamencie. Wystarczy podać swój adres e-mail, aby zarejestrować darmowe konto.

Jeśli nadal masz pytania dotyczące funkcji „wyświetlania ekranu”, napisz do naszego supportu, a my z przyjemnością odpowiemy na wszystkie Twoje pytania.

Spodobał ci się ten post? Podziel się!